Assalamualaikum dan salam sejahtera kepada semua pembaca yang ku anggap budiman. waktu ini Hus kat CC coz baru pas abis kelas BI. pastu dibeitahu pulak, bhwa kelas undang2 ptg ni canceled. wahaha... seronok2. tadi rancang nak balik, tapi, tunggu Naim lame sgt pulangkan my kunci mtor, trus hujan lebat turun mencurah2. so terbantutlah hajat hatiku ni nak balik bilik, ops!!. pembetulan, Rumah (ni lah spesis makhluk riak dpt dduk apartment). Untuk tidak membuang masa, Hus lepak2 ar kat CC nie. sebelum Hus masuk jer cc ni, dah ada sorang mamat hensem (hensem ar sgat hahaha) dari Chad terpijak kasut ana. Dia wat dek jer, tapi no hal ar, Hus kan baik orangnya.. so, terdetik la hati nak story pasal warga2 istimewa ni.

Melihat diowang berpusu-pusu masuk sini (my kolej), sangkaan awalku kirenye tempat Hus study ni hebat gak ar. International student tu beb.. Mereka ni mengharmonikan kontra di kolej hus ni. kontra ape?? lu pikir la sendiri. Hus x berniat pon nak buruk2 kan diowang ni. mereka ni pon saudara se-islam kita gak. Tapi, mungkin disebabkan peel mereka ni mnyebabkan status mereka dipertikaikan. Baru2 ni, kecoh pasal isu warga Afrika yang makin melambak di Malaysia. Pastu terdengarlah macam2 story pasal mereka ni. Pukul orang tempatan lah, Mabuk lah, Jadi samseng lah, dll. memang sekarang ni ngah hangat isu pasal warga2 Afrika ni. Hus x sangkal yang diantara mereka ada yang baik, peramah dan rendah diri. tapi tu lah, pepatah melayu ada cakap, "ibarat nila setitik, habis susu sebelanga" "kerbau bawa lumpur, habis terpalit semua".. pepatah mereka hus x kaji pulak. hahaha..

Hus kesian ar tengok orang2 tempatan dibelasah oleh warga2 ni, apesal la kejam sangat diowang ni. ish3x... mula2 dulu, Hus pon bengang gak ngan warga2 berkulit gelap di tempat Hus belajar ni. Sombong. paling x syok apabila komputer2 di CC yg smart2 dimonopoli oleh warga2 ni. Sakit ati gak ar. Siap boleh wat system Q. Klu sorang warga diowang sedang guna komputer tu, x yah la kita orang tempatan ni nai try guna plak. coz dibelakangnya ramai lagi orang2 seangkatan dengannya sedang menanti Q. hahaha, begitulah ceritanya.

lagi 1 kes, Hus ade perasan gak, bile diowang g kelas ea?? mungkin Hus x perasan kot. huhu sory k klu Hus silap. x kurang gak ngan masalah pemakaian mereka. g kelas pakai selipar n seluar jeans. wah3x... Kolej bapak diowang ke?? Hus rase, etika pemakaian kat sini umum dah mngtahui. Begitu jugak ngan student pmp nye. Pernah ar 1 ketika, time tu lokasinya di Cafe Hana, Hus dan 2 orang lagi kawan sedang hi tea. pastu nampak ar prempuan warga afrika ni xcited lalu tepi kami untuk ke kaunter, sampai je kat kaunter (time tu x de orang). cara dia panggil pekerja2 tu dengan menghempas2 loceng atas kaunter tu. waduh2x kok kasar banget sih, n then, mase pekerja cafe tu ngah kira harga mknan dia (blum sempat abis kira lg) dia dah campak not kertas merah (bahasa novel bagi RM10). Lagi kuang ajar.

Rasanya, kenapa diowang tu sering brsikap kasar sgt ar??
Hus rasa lah kan, mungkin mereka ni masih terikut2 perangai azali di negara mereka. X boleh la mcm tu minah oi. Walaupon diowang masih menjaga status kenegaraan Afrika tu, skurang2 nya, hormatilah keadaan di Malaysia tanah tumpah darahku ni. Dulu Hus ada blajar 1 peribahasa, "Masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang kerbau menguek". so, klu masuk kandang harimau??? hahaha.. tu gila namanya.

Baiklah, Hus pun dah nak out ni. lapar plak perut. tengah hari tadi bajet nak On Diet, tapi, hampeh.... Lagi pon ptg ni ada meeting plak, so, kita tangguh slot kita ni ngan tasbih kaffarah n surah Wal-A'sr.
jom sama-sama baca:
Subhanakallahummawabihamdika A'shaduallailahailla anta astaghfiruka waatubuilaik..
surah tu baca sendiri k,
chau ci chau....

note: nampak manje ar penggunaan istilah "Hus" menggantikan "Aku". hahaha


1 Si Pembebel to "HITAM + PUTIH = ?????"

Social Share!

Get Social Share 2.0!