Selalu kat umah, pas smbhyg subuh, aku akn syahid kembali ats katil. tapi kali ni x mcm biasa. kene jaga abang aku yg x abis2 dgn demamnyer.. klu difikir2kan balik, angin gak aku. time sihat, perangai baik sikit jer dr setan. time sakit, manje thap gaban ngan mak aku. so, mangsa terbaik utk menjaganye adlh aku.. disebabkan dia, plan utk g terengganu esok ditangguh oleh ayah aku. aku dah faham sangat peel ayah aku ni. klu sampai dia tangguh sesuatu program, mmg x akn ade mase dah la pas ni.. meeting la, busy la, kursus la, n mcm2 lagi alasan. yang mak aku pon sama. nak kene tetapkan masa yg betol2 free utk family holiday. so klu dah jadi mcm ni, em..nak wat cam ne kan. redha je la.. yg pasti, pas final exam ni, aku tetap nak g Bali ngan akak aku. haha..

kita tinggalkan isu bercuti k,
ni isu yg mnyakitkan ati..


Sekarang isu kenduri. pagi td mse tgh jaga abg aku, mak aku call n ask me to go kenduri kawin kat umah Uncle Hadi. Uncle? em...terlalu modern name tu. kita tukar jd Pad Hadi. haha. aku bukan x nak g kenduri umah dia. tapi malas. mulut bini n anak beranak dia tu leser sangt. siap dpt status mulut puaka. haha, tapi ats dsakan yg melampau, aku ngan akk aku gerak same. kira kami mewakili ayah n mak aku yang terpakse g Melaka sebab adik ayah aku(Pak ngah)nak g umrah ari ni. sesampai jer kat sane, aku disapa dgn Pak Hadi tu, huh, laen macam jer dia pandang rambut aku.. perkataan 1st yg diungkapkan sempena aku dtg kenduri umah dia adalah "asal rambut macam jerangkung? x sedar diri ko tu keturunan bugis jawa, ade hati nak jdi cina". lalu terpacullah perkataan "BaBi" dalam hati aku...sial tol orang tua ni. 20 minit aku ambik nak siapkan rambut, macam jerangkung dia judge rambut aku....memang sial!!!!!!Akak aku x de plak dia cakap pape. siap senyum lagi.. babi tol!!!! mata biawak. pas tu aku gerak gi dalam. klu ikutkan ati, aku nak blah jer. makin panas aku kat umah tu. masa makan pulak, ade budak tumpahkan air sirap kat selipar aku. bertambah bala aku... nak jer aku lempang budak tu. yg parents dia x de anisiatif nak mintak maaf ker, nak say sorry ke kat aku. Siap leh pandang. pastu buat muke x bersalah. Aduh..x de adab langsung.Bengong. Malas nak tunggu lama, aku angkat kaki. padahal makanan x abis lagi dlm pinggan aku tu.. Mase nak balik tu, sekali lagi jumpe Pak Hadi kat pintu masuk. sekali lagi dia perli, "abah busy sngat ker sampai x leh dtg?" aku mls nak ckap pape. tangan aku tros ambik ole2 yang diberi sambil membuka. aku tengok, dalam bekas tu.. "eh, pakcik, x kan ni jer yg mampu nak bagi, stakat snek, sumi ngan telur, budak kecik pon boleh beli kat kedai". Lancar jer mulut aku bercakap. Kuat plak tu. haha..Ambik kau, kau belum kene leser mulut aku..
Aku teros blah jer.. meninggalkan Pak Hadi yg teros membebel x abis2..gi mampos. dah tua x sedar diri. nak mengata hal orang jer. jaga hal peribadi sendiri dulu sebelum sibuk hal orang. Bapak, Bini, Anak2, semua sama. Spesis mulut bercambah.

P/S : Sakit Ati...Dah la anak kawin ngan orang indon. dulu pakat dok benci sgt ngan orang indon. now, haha..merasa la kau berbesankan orang indon.
moral of the story, jgn cakap besar. jga mulut. jgn sibuk jaga tepi kain orang...
WakLu!!!!


7 Si Pembebel to "Antara Boikot & Kenduri..huhu"

Social Share!

Get Social Share 2.0!