Salam kehormatan kepada semua, salam muhibbah, salam keindahan, salam keamanan, salam sejahtera, salam kemesraan & salam 1 Malaysia (hahahahaha) tetibe jer 1 Malaysia..

aku klu duk umh memang cergas update blog. sebab mase menghadap laptop lebih bnyk n idea lebih berlambak2.. sebelom aku story lebih lagi, aku nk story pasal 1 tempt yg best kat korang yg sukakn binatang. terutamanya Kura2..hahaha.. feveret aku tu.
korang leh dtg melawat Deer Land yg berada kat Kuala Gandah. berdekatan dgn tempt pemeliharaan Gajah Kuala Gandah Pahang. byran RM6 tuk dewasa n RM3 kanak2.. bwah 3 tahun FOC. bnyk binatang yg best2 menanti anda, klu rase nak peluk beruang yg masih hidup, silalah kesini. n klu rase nk bagi mkn kat kijang, rusa dan kancil yg jinak2, sila dtg sini k.

ok, stop cerita binatang. aku On cer psal status plak (fokus kpd tjuk). Kaya vs Miskin. aku mulakan cerita pasal org kaya dulu. masa aku kat sekolah dulu, sllu aku dgr mulut2 yg kurang senang dgn org2 kaya ni. kata diowang, org kaya ni nak berlagak jer. sombong. suka menunjuk-nunjuk. x penah bersyukur. menghbiskan hrta mak bapak. bongkak. suke berfoya-foya. tu cerita pasal kat sekolah. time ni, budak kaya or budak miskin same jer. uniform sama, mkn kat kantin sama, study tmpat yg sama. n duduk kat dorm yg sama. so, masalah x besar sgt.

yg peliknya aku, mase open table mengumpat, perh!! habis aib si kaya ni terkeluar. dimaki, dicaci..tapi klu sampai 1 masa, si kaya ni dtg bg mknn, atau dtg mnjemput tahlil or kenduri, perh!!! dah mcm serangan israel trhdap GAZA. dah lupe ape yg diumpatnye dulu. x plak diowang ckp, "eh, harta org kaya tu, jgn mkn". hahahaha... teru2x...

story ni meleret smpai aku jejakkan kaki kat alam IPT. cara judge mereka2 yg x berpuas ati ngan golongan senang ni semakin tampak jelas. kini kehidupan mula membezakan antara dua darjat. dari segi penempatan contohnya, ade mulut2 longkang yg kononnya cakap, budak yg duduk type A n Type B (BOT) semuanya ank org kaya2..kami yg x mampu hanya duduk type D jer. erk...!!! pnas je aku dgr. klu kita berbelanja lebih sedikit mula la diumpat. aku pon kadang2 x paham gak. adakah klu kita lebih sikit dr org itu dianggap KAYA dan mengekorinya adalah bongkak, sombong dll???

mase aku sem 1 ari tu, ade aku inform kat sorang kwn aku ni, yg aku skrg kat IPTS. bnd pertama yg dia ckp ialah "perh!! ko ank org kaye x pe la".. aku rse mcm nak kasi kasut je mlut dak tu (spe yg terasa maaf k). utk pengetahuan korang, klu mak aku izinkan aku msuk UMS ari tu, x de mkne aku nk stay kat sini (tmpt aku bljr skrg). dah la yuran mahal. huh..

ni cerita aku dengan salah sorang kwn aku sms kat Kedai Mkn kat umah aku. mase tu de mamat ni dgn kawan dia 5 org baru smpai n nak order mknn. nmpaknya mcm bukan org area sini. sbb x penah nmpak muke diowag sblm ni. masa mkn tu, mata dia melilau pandang area rumah2 yg semamangnya besar kat sekitar kwsan Lot 2 - Lot 6. cerita di start dgn ayt "ceh, tempat org kaya upenye" mase tu mata aku terus pndang diowang.
ayat kedua plak "patut la aku rase panas je dduk sini"
ayt ketiga yg pling mlmpau "alah, kaya maen judi buat pe!!" n dsambut dgn gelak hilai kwn2 yg lain... pelaggan laen just memandang tnpa tahu pape. n yg pasti diowang x sdar yg diowang sedang diumpat.

ayat aku nk bg kat korang semua ialah "kepale otak korang. asal mulut lahanat sgt?"

senang je nk judge org kan..aku trus bangun, g kat casher, byar n gerak ke kereta. start n blah!!
knp msyrkat skrg ni jumud sgt ar? cepat melatah. cepat mmberi komen. cepat mmbuat ksimpulan. pantang dgr parents kita org besar2, terus dikatakn kita org kaya.. duduk umah besar2 dikatakn dita org berada. tu sume harta si mak n ayah. si ank2 ni menumpang jer..!!

jadi, buat masyarakat semua, jgn ringankan mulut nk caci org jer. salah or betul Allah dah tahu dulu dr korang. x payah korang nk bunyi mcm2. silap2 tmbah koleksi DOSA jer!!




ok, port tuk story psal si miskin plak.. tapi aku x nak cerita skrang. tunggu nnt k, =)

NotaKaki : tunggu sambungan Apa Dosa Si Kaya & Apa Salah Si Miskin (2)..


4 Si Pembebel to "Apa Dosa Si Kaya & Apa Salah Si Miskin (1)"

Social Share!

Get Social Share 2.0!