aku nk tunjuk kat korang pet baru aku.. nama binatang ni ocean monkey.. x tau la ni nama penuh dia atau nickname dia.. aku jumpa menatang ni pon masa menrayau2 kat pet's shop di Mines. sebagai penggemar binatang peliharaan, aku tertarik dgn penerangan akak yg jual bnd nih.. siap speaking english..sbg seorang penuntut IPT, aku cuba sedaya upaya nak memahamkan sedikit sebanyak penerangan akak tu.. yg saintifik2 sangat tu aku x paham lar..


ni la rupenye binatang tuh... mcm rasaksa an kalau besar.. haha


last2 aku try la beli bnd tu dgn harga RM18.00.. diberi pakej garam, akuarium kecik dan telur.
Disebabkan binatang ni x dijual dalam bentuk binatang, maka korang kena eramkan dulu telur dia. haha.. (bukan eram. tapi tetaskan)..


Ok, aku tunjukkan cara2 nak bela benda nih satu persatu..


1. Sediakan bekas utk meletakkan binatang tu.. x kisah besar atau kecik.. (bekas kat atas tu pekej dapat masa beli)


2. Sebagai binatang, dia pon makan gak. so makanan dia disediakan sekali dalam pekej tu.. bau makanan dia ni mcm udang kering.. busuk...


3. yg peket puti tu bukan "ice" okeyh. tu garam.. utk dilarutkan dengan air. sebab binatang ni hidup dalam air masin. dan yg dalam kapsul kecik tu adalah telur binatang ni..

Cara nak pasang semua benda ni:
1. Bancuh garam tu dengan air. hanya garam ni je leh guna. garam masakan x boleh yer.. 
2. Basuh bekas (akuarium) tu elok2 ngan air paip n keringkan lalu dimasukkan air masin tu..
3. Pastu biarkan selama 12 jam sebelum telur2 tu dimasukkan..

mesti ada yg blurrrr lagi pasal binatang ni an.. kalau sesapa yg x tau tu, korang tengok kat video ni. kalau x tau gak, google la yer..






NotaKaki : hanya boleh guna air yg ditapis atau air mineral je.. air paip elakkan.. untuk hasil seterusnya, tunggu la 12 jam.. nnt aku update lagi.. Ok babai..


2 Si Pembebel to "Monkey Ocean.. (my new pet)"

Social Share!

Get Social Share 2.0!