Salam sejahtera, salam keamanan dan salam 1 Malaysia. Haha.. Ok, sebelum tu, aku rasa masih belum terlalu lambat (padahal dah lewat giler) nak ucap TQ buat penghuni Taman Angsamas Seremban N.9 atas sambutan dan penerimaan kami sebagai anak angkat SISKOM 2 17 Disember lalu. Ianya membuatkan adrenalin dan keterujaan kami meningkat 101%. Juga buat sahabat2 dari 12 IPT yang terlibat sama. Taraaaa… hahaha

Ok, kembali kepada tajuk utama. Tahap maksima pada level tertinggi ‘sensitiviti’. Aku rumuskan, entri kali ini lebih kepada sikap melatah dah terlalu obsess sedangkan keutamaan asal dilupakan. (belum apa-apa dah buat rumusan..)

Aku rujuk isu ini pada sekeping gambar yang mengejutkan beberapa pihak dan hasilnya, sipulan didalam gambar tersebut dikritik dan dimaki hebat. (Actually, aku pun sangat tak suka pic tu.)



Tak cukup dengan itu, pelbagai penghinaan muncul dalam laman social Facebook. Macam-macam benda mengarut dilakukan semata-mata nak menghina sesuatu agama.

Tapi, pada hemat aku, sebagai seorang yang rasional, gambar tu tak bagi apa-apa kesan seandainya umat islam dalam dunia khususnya Negara ini BERSATU PADU. Ianya langsung tidak akan menimbulkan sebarang kecacatan langsung.

Aku nak korang semua cuba melihat dari aspek kacamata aku. Kita lihat remaja muda zaman sekarang, dari kroni mat rempit hingga kroni mat dadah, menyelusur pula kroni mat lepak hinggalah si kaki clubbing dan lain-lain kroni yang tak disebut. Mereka hidup dalam alam mereka tanpa pedulikan isu berkaitan AJAKAN KEARAH AGAMA. Namun, seandainya ada pihak cuba bermain api dengan menghina dan memaki sesebuah agama (xpecially islam), kroni2 ni lah yang bergegas dan bersuara lantang dalam laman-laman sesawang as facebook, sms, email, berceloteh di meja kopi dan lain-lain.

Kadang-kadang, kalau bab agama dicuit, yang mat-mat rock, kaki copet, penghisap dadah ni lah yg segera menyarung jubah dan melilit serban memegang poster sepanduk dan berteriak inginkan pembelaan sewajarnya atas penghinaan itu.
Ya, aku puji sikap itu.

Tapi, kita lihat pula sikap kita sebelum masalah ini berlaku. Dimana kita sebelum ini? Ketika orang-orang agama sibuk berhempas pulas menyebarkan dakwah, apa kita lakukan? 

Kita lihat dalam diri kita, sejauh mana pendirian kita terhadap agama. Kalau si pelaku (refer pada gambar 2) menghina islam, dia bukan beragama islam. Dia Non-Muslim. Tapi anda, sebagai orang islam, yang bersedap-sedap dengan khayalan alunan muzik, yang bersedap-sedap dengan wanita-wanita/lelaki-lelaki jalang menyedapkan nafsu, yang bersedap-sedap menghirup najis dadah, yang bersedap-sedap melakukan kemungkaran, anda lah yang sebenarnya melakukan penghinaan sebenar. Kerana anda TAHU, anda ada IKTIKAD dan anda dah bergelar seorang MUSLIM.

Pernah satu ketika seorang Arab Badwi kencing di satu sudut dalam Masjid Nabi. Ada di antara para Sahabat marah kerana sikap tidak beradab itu. Tetapi Rasulullah SAW tetap tenang dan berkata, “Biarkan dia menyelesaikan hajatnya…” Setelah lelaki tersebut selesai, Rasulullah SAW sendiri membasuh najis itu dan kemudiannya barulah memberitahu Arab Badwi tersebut adab-adab di dalam masjid.

Notakaki : walaubagaimanapun, aku terharu melihat warga islam masih sensitive dengan agamanya..



Perasan tak, di Malaysia sahaja, lebih dari 3 pertubuhan yang ditubuhkan sama ada berdaftar atau tidak berdaftar yang katanya ditubuhkan kerana Islam. Biasa dilihat pertubuhan seperti ABIM, PERKIM, PEKIDA dan lain-lain diiktiraf dan didaftarkan sebagai pertubuhan yang menjaga kepentingan sesebuah agama dan bangsa. Itu belum pertubuhan-pertubuhan sokongan dan NGO lain.
Sejak baru-baru ini, aku terfikir akan perkara ini. Dalam islam sahaja, pelbagai mazhab wujud. Sama ada ianya dijalan yang benar atau sesat. Contoh besar yang boleh difahami adalah kewujudan ahli S.W.J, syiah, zahiriah dan khawarij.
Kewujudan puak atau pertubuhan adalah untuk mencapai cita-cita dan dalam masa yang sama menyangkal sesebuah puak atau pertubuhan lain. Contohnya macam ni. Kewujudan Parti UMNO yang dahulunya memonopoli dunia politik ditanah melayu disangkal dan dibangkang dengan mewujudkan parti politik lain sebagai pembangkang. Mengapa hal ini berlaku? Ini kerana, ada beberapa pihak melihat didalam UMNO itu sendiri tidak beberapa lengkap dan tidak menepati kehendaknya. Maka parti lain ditubuhkan untuk memperjuangkan misi dan visi parti itu. Mungkin visi mereka lebih kepasa islam atau kepada kebajikan.
Kembali kepada perenggan pertama kita, kewujudan pelbagai pertubuhan yang katanya membela nasib penganut agama Islam dan Melayu itu sendiri. Jika difikirkan, mengapa berlaku lambakan seperti ini. Jika benar ingin menjaga kebajikan, keselamatan dan aqidah islam/melayu, mengapa tidak bernaung sahaja dibawah satu lembayung?
Perumpamaan lain yang mungkin boleh difahami adalah dengan kewujudan tentera dan polis. Sedangkan kedua-duanya memikul amanah yang hampir sama dan satu mandat iaitu menjaga ketenteraman Negara. Namun disebabkan perbezaan kawasan dan beberapa hal dalam tugasan, misi dan visi, kedua-duanya tidak boleh disatukan, namun boleh bekerjasama. Point disini adalah “tiada persamaan”. Namun, bagaimana jika sesuatu pertubuhan itu “ada persamaan” antara mereka namun tidak digabungkan menjadi 1?
Mungkin masing-masing mempunyai fahaman masing-masing. Tak dikecualikan juga, mungkin ada misi tersendiri dan perasaan ingin kuasa. Tak hairanlah jika ada khabar menyatakan berlaku salahguna kuasa, penyelewengan kuasa, perpecahan kumpulan,pergaduhan pengikut dan kadang-kadang melanggar undang-undang Negara. Dan tidak hairan juga sekiranya pertubuhan yang kononnya bersandar pada “title” islam sendiri, pengikutnya langsung tidak mencerminkan attitude sebagai seorang islam. Langsung Tidak. Tidak hairan juga pertubuhan yang katanya membela nasib agama dan bangsa ini sendiri adalah duri dalam daging yang merosakkan agama bangsa dan Negara..
Bagi aku, tak perlu nak serabutkan alam dengan pelbagai kumpulan-kumpulan yang memperjuangkan satu hak. Cukuplah bergabung dan kuatkan satu kumpulan sahaja. Lagi bagus, perjuangkanlah agama seperti mana pejuang dahulu memperjuangkan agama. Bukan sekadar berselindung dibawah nama pertubuhan yang kononnya mencerminkan Islam. Jika kita ingin menawarkan diri tergolong dalam kelompok pejuang islam, lihat diri kita dahulu. Layakkah?
Andai kita rasa layak, berusahalah diri agar berubah sekiranya kita sudah didalam saf perjuanagan. Bukannya sekadar topeng yang menggunakan nama pertubuhan untuk tujuan yang bukan-bukan atau untuk tujuan mungkar.
Sama-sama kita fikir, sama-sama kita renungkan….

Tak tahulah sama ada anda faham atau tidak dengan entri aku kali ini. Kalau tak difahami, nanti lain kali aku cuba sampaikan dengan cara yang mungkin boleh memehamkan setiap orang yang membaca.. Sekian..

Notakaki : lama tak update blog nih...


Andai kita berbicara soal perbandingan Minat, Ideologi dan Perkara Perseorangan, sudah tentu kita tidak akan menemui jalan sehala. semua akan jadi buntu dan boleh membawa kepada persengketaan jika tidak di handle dengan betul. Namun, bukan semua benda tiada jalan penyelesaian,

Pengundi A : "aku sokong parti Pink sebab dia memperjuangkan islam, sokong parti kau, masuk neraka.."
Pengundi B : "aku sokong parti Putih sebab x hipokrit mcm parti kau. cakap belit-belit. calon neraka jugak.."


Makwe : "awak ni pesal? asyik bola, bola, bola.. pergi la couple ngan pemain bola tuh..."
Pakwe : "awak ni nape? asyik shopping jer.. pergi la couple ngan cashier kaunter tu..."


student A : "aku suka subjek Math. sebab menguji minda. x macam sejarah, mengantuk."
Student B : "aku suka sejarah, sebab bermain dgn fakta. x macam math, kusut mengira."


Roommate 1 : "kenapa ko suka layan korea? mesti ko bajet korea an.."
Roommate 2 : "so, ade aku habiskan duit mak ayah ko ke utk aku layan minat ni?"

Ok, diatas adalah 4 contoh berkaitan ideologi, minat dan perkara perseorangan. Isu yang aku nampak adalah sebelah pihak yang tak berpuas hati ngan pihak yang sebelah lagi. 
Atau pihak A membanding bandingkan sesuatu dengan pihak B. maka, akan berlaku perselisihan. Namun, setiap benda pasti ada 1 titik pertemuan... 

Kalau isu Parti, tak usah la nak melebih-lebih taksubnya. andai betul kita sokong, kalau salah, kita tegah. Jangan terus menerus memaki, menghamun dengan menyalahkan mana-mana parti kononnya mereka sesat, ahli neraka, nyanyok atau macam-macam lagi. kalau dah ungkapan pun x seberapa semenggah, macam mana ideologi politik nak OK. Kalau parti A buat majlis, Parti B tak sertai. kalau Parti B buat majlis, parti A boikot. Walhal, majlis-majlis tersebut bukanlah benda salah. Disitu nanti akan ada muka-muka hipokrit dan pencari publisiti murah. Yes! Mencapap!!

Kalau isu minat antara dua gander, jangan jadikan ia isu keretakan. Pakwe minat bola, si makwe xminat, tapi dia minat habiskan duit pakwe ngan ber"shopping". Caranya mudah. saling paham la yer.. Si pakwe ni, kalau makwe anda ajak pergi "shopping", jangan lah cepat SAY NO!, kalau agak-agak free, ikut jer walaupun aku tahu ia membosankan dan boring kalau membeli belah ngan perempuan ni. Untuk si makwe pulak, kalau tak minat sekalipun, janganlah kondemkan minat si pakwe tu. cukuplah korang ambik port dgn bg msg tny "mlm ni team ape lawan team ape?" "you tengok bola kat mana?" atau lepas je perlawanan, korang msg la tanya "team awak macam mana tadi, menang atau kalah?" sekiranya menang, ucaplah tahniah! kalau kalah, jgn banyak tanya. bagi kata-kata semangat sikit. So, anda tak perlu nak libatkan diri dalam meminati bola kan..

Untuk isu minat (kelebihan seseorang), memang tak boleh diubah. Otak kau memang terror math dan otak dia memang pick up menghafal Quran. so kau tak boleh nak ubah dan memusingkan minat orang untuk sama menjadi terror macam anda....

Last issue, about minat (peribadi) Aku minat Kak CT Nurhaliza (datuk siti) dan dia minat M.Daud Kilau (datuk M.Daud kilau). kau boleh ubah minat kau bila-bila masa sahaja. tapi ko tak boleh persoalkan minat orang lain. kau tak boleh mengetepikan minat orang. Setiap insan ada minat dan kegilaan masing-masing. Kau tak boleh judge peminat motor-motor berkuasa besar sebagai "membazir duit, better beli kereta". Kau tak boleh judge orang yang minat korea dengan mengatakan "sengal, bajet korea, sampai nyanyi, baju n cara personaliti pon dan macam korea".
Sebab apa?? Sebab orang-orang tersebut tak minta duit pon kat mak ayah korang nak beli atau nak dapatkan benda-benda yang dia suka.

NotaKaki : Kalau minat dia dah berlanggar dgn syara' maka 1 kewajipan kita persoalkan dan kita tegah. TQ


Semua manusia didunia ni berhubung dengan cara berkomunikasi. sama ada secara lisan mahupun secara body contact atau bahasa isyarat.. Sivik adalah benda penting dalam kita berhubung sesama manusia. 

Hari ini, aku nak berkongsi dua benda penting ketika bercakap dengan sesiapa jua.. 

1. Gunakan intonasi yang sesuai.
Intonasi ketika berbicara amatlah perlu dititikberatkan. Si pendengar akan memahami isyarat mengikut intonasi si pemberitahu. Maka, jika dalam penulisan juga, akan wujudlah beberapa simbol yang menunjukkan intonasi si pengirim.. cth :
 - "eh, makan lar!!!"
 - "eh, makan lar~" 

Agak-agak ada beza tak antara 2 ayat diatas??

Ayat tersebut dibaca dengan nada keras dan nada lembut... ayat yang menggunakan ayat lembut, tetapi dituturkan dengan nada yang keras, maka akan jadi keras... ayat yang keras, jika dituturkan dengan nada yang lembut, akan jadi perlian.. 

2. Gaya percakapan.
gaya percakapan adalah mengikut kepandaian pengolahan si penutur kata. Antara contoh gaya percakapan yg ingin dibandingkan adalah seperti:
 - "dia pandai, tapi cacat"
 -" dia cacat, tapi pandai"  

Apa agaknya beza ayat diatas??

ayat diatas memasukkan 2 unsur, iaitu pujian dan kutukan atau kelebihan dan kekurangan. sebaiknya, kita ucapkan dulu kekurangan dan kita tinggikan dengan pujian.. cth : "budak tu belajar tak pandai2, tapi mengaji pandai, agama hebat..." jangan sama sekali kita memulakan dengan pujian kemudian diikuti kutukan. cth : "budak tu mengaji pandai, agama hebat, tapi belajar tak pandai2" Ade beza kan....

So, kita mula lar menuturkan kata dengan hemat dan bertatatertib. Melayu mementingkan adat dan agama memandang penting adab.. Sekian....  

NotaKaki : Bercakap biar pandai berlapik. jangan nak main sembur jer~~ 


Tadi aku sempat meluangkan masa ber"shopping" kuih raya di Pasar Malam sekitar kawasan rumah aku. Biasalah, ketika menjelang raya ni, makin ramai la makhluk2 Allah mengunjungi pasar-pasar untuk persiapan akhir raya. "preparation" perlu lengkap dari lauk-pauk, makanan sampingan, kuih-muih, perhiasan dalaman rumah, baju raya, perhiasan badan dan tidak ketinggalan kerongsang besar untuk diselit ditudung.

Begitu juga disini, pasar yang menjanjikan 1001 barang untuk digunapakai menjadi kunjungan ribuan orang ramai sama ada penduduk setempat, orang luar mahupun mereka yang baru sampai di kampung halaman. Maka akan bersesak-sesak la manusia-manusia didalam kawasan tersebut.

YA!! bersesak-sesak!!

Tapi masih ada segelintir manusia yang berperangai tak berapa nak semenggah dengan bersikap acuh tak acuh dengan situasi sekeliling yang Bersesak-sesak tersebut. Aku senaraikan beberapa perangai yang tak semenggah tu.




1. Jalan berlenggang-lenggang.
sepertimana umum tahu, kesesakan akan bertambah buruk sekiranya terdapat beberapa makhluk yang dengan sengaja cuba berperangai sedemikian. Dijadikan laluan sempit tersebut tempat untuk ber"cat walk" sambil berpimpinan tangan suami,isteri/pakwe,makwe. Sambil berbual dan tersenyum-senyum, kaki melangkah longlai sambil melenggang kangkung. Pooodaaaa!!

2. Terlalu mesra alam.
Mesra adalah sifat terpuji yang memang tidak dapat disangkal lagi. Namun perlu diingat, Kemesraan anda akan dipandang jelik dan sekaligus mendapat makian jika tersalah tempat. Pantang bersentuh bahu, maka terbukalah cerita. Baginya, pasar malam adalah tempat talian kasih kembali bertaut. Cerita 20 tahun dulu turut digoreng. Sempat lagi bergosip santai ditengah khalayak ramai. Langsung tak fikir insan-insan yang terseksa disebabkan kemesraan alam itu. Bayangkan kalau si Mesra Alam ni jumpa dengan 50 orang yang dikenali. maka akan ada 50 perhentian dan 50 gangguan lalu lintas.

3. Membawa anak kecil.
Ini adalah 1 kes yang kadang-kadang amat menyakitkan hati. Membawa anak kecil bukanlah satu masalah, tapi ia menjadi masalah jika si ibu atau bapa membawa anak mereka menaiki troli baby tu.. Pembaziran space berlaku. Orang lain pulak yang terpaksa berhati-hati dengan kehadiran anak kamu yang bakal melalui laluan tersebut. Apa salahnya si bapa mengendong bayi dan si ibu membeli belah. Tak cukup tangan, sila bawa sanak saudara yang lain. Atau tinggal je baby tu kat rumah. Kadang-kadang ade juga abang baby yang disorong dalam troli tu. pelik bebenor!!. Itu belum dikaitkan dengan situasi anak hilang lar, baby menangis lar~ anak tetiba wat hal melalak minta dibelikan barang~ ayoyoyo!  

4. Bergayut semasa berjalan.
Bergayut membawa erti menggunakan telifon sambil berjalan. Kemudian dia boleh pulak bergelak ketawa tanpa memandang orang sekeliling yang tunggu masa nak maki ramai-ramai. Nak bergayut, balik rumah lar, Pasar bukan diwujudkan untuk anda bergayut.

5. Pentingkan diri.
Ini spesis yang bahaya juga. Mementingkan diri tanpa berfikir orang lain. Mentang-mentang pakai coat tebal, kasut kulit, sesuka hati melulu laju langgar orang. Ingat dia lalu kawasan kucing ke? Menggelabah alam punya pasal, habis barang orang dilanggar. Aku geram tadi sebab kuih loyang aku hancur kene lutut jenahak yang lalu ikut suka hati je langgar orang. Nak maki, pikir orang tua. Haiisssh...

6. Memilih barang berjam-jam.
Ini selalunya terjadi kepada makcik-makcik yang terlalu memilih. Nak beli bawang pon diteliti satu-satu sampai 3-4 minit. kalau dalam 3 kilo ade 100++ bawang, mahu sejam ditelek bawang tu. tengok gitu-gitu sudah lah.. orang lain nak beli jugak. bukan penjual tu nak layan anda seorang. Kalau beli baju contohnya. diteliti satu-satu jahitan. lepas tu banyak pulak soalannya. Kalau dah beli kat pasar malam tu, jangan la beranggapan barang tu seperti di SOGO atau PAVI.

7. Park kereta ikut suka hati.
Habit buruk ni kene kikis segera. Perangai insan-insan yang suka ikut suka hati limpa hempedu dia jer park kereta. Orang lain ade kereta juga. Orang lain nak park juga. Orang lain ade perasaan nak cepat juga. Tapi ikut la flow. jangan bebalkan kepala ikut suka hati!!

8. Berbagai-bagai jenis "Kaki".
Dalam apa jua kesesakan, akan hadirlah beberapa kaki-kaki durjana mengambil kesempatan. Antaranya Kaki Raba, Kaki Curi dan Kaki Seluk Saku (pick pocket). Tak tahu nak cakap ape lagi dengan orang-orang macam ni. ikut dan dia je meraba orang. main sedap tangan je ramas-ramas. Hakkkpuuiihhh!!

Masing-masing kene lah fikir. Pasar tu untuk orang ramai. Orang kepasar untuk mencari barang. Usai cari barang, maka balik. Bukan tempat ber"dating", tempat bersenda tawa, atau tempat window shopping. Andai ketemu kenalan lama, bertegur sekadar salam dan tanya khabar sikit-sikit dah la. seterusnya hulurkan ayat "nanti jemputlah datang rumah". Kan mudah begitu.

NotaKaki : Tadi jumpa sorang makcik nih. gelang dia sampai kesiku. rantai penuh kat leher, rasenya nak tunduk pon tak mampu. cincin dia lip lap lip lap!! subang dah macam gelang tangan. Besar punya pasal. Tetiba akak aku bergosip "emas macam tu perompak pon pikir 500 kali nak curi. Emas palsu semata-mata. gadai pon tak laku".. Pas tu baru aku perasan, warna emas tu x macam emas yang selalu mak aku pakai.. Muahahahahahahaha!!!
(ade gak pompuan giler emas sampai maca tu sekali an~)


Syukur kehadrat Illahi.. Dapat kita bernafas sehingga kesaat ini. Diam tak diam, kita semakin menghampiri bulan barakah pada setiap tahun yang dijanjikan jutaan rahmat oleh Sang Pencipta. Insyaallah minggu depan, seluruh umat islam di Malaysia dan di seluruh dunia akan melengkapkan satu dari syarat didalam Rukun Islam.

Berpuasa membawa erti kata menahan diri daripada perkara-perkara yang boleh membatalkan puasa dari terbit fajar sehingga terbenam matahari dan disertakan dengan niat. Ni takrif umum bagi puasa.

Kali ini, aku rasa macam berminat nak cerita sedikit tentang satu peristiwa. Waktu nak menghantar assgment, aku ternampak 1 memo tertampal. Tertulis di memo tersebut Hukum Imsak. Melalui pembacaan aku secara sepintas lalu, kelihatan, penulis tersebut ingin mengatakan bahawa Imsak tu x de dalam islam dan ia seakan-akan bida'h yang teruk.

Tapi, bagi hemat aku lah, Imsak tu perlu, ada kebaikannya. Ia umpama satu guard line agar umat islam bersiap sedia untuk berpuasa pada hari seterusnya. Contoh simple aku bagi, ia umpama lampu isyarat. kalau la lampu isyarat tu hanya ada 2 warna (merah dan hijau), agak-agaknya ade tak yang sempat nak stop kalau dalam keadaan laju?

Imsak itu umpama amaran supaya kita dapat menghabiskan semua aktiviti (makan, jima', korek hidung, minum dll). Ia perlu sebab selalunya umat manusia kat Malaysia khususnya selalu menangguh-nangguhkan bersahur. Termasuk lah aku.. Last-last minit baru nak terkial-kial. So kalau ada waktu imsak, ia kelihatan lebih efisyen dan sistematik aturan berpuasa seseorang tu..

Walau apa-apa pun, ia terpulang kepada individu. Ilmu pada setiap orang membezakan pandangan masing-masing. Walau macam mana pun, aku harapkan puasa kali ini dikurniakan berbilion2 rahmat dan diringankan untuk kita semua menjalankan amal ibadah setiap hari sepanjang Ramadhan yang bakal menjelma ini.

Semoga Allah melanjutkan usia kita dan memberi keampunan sepenuhnya.. Insyaallah... Akhir kata, Salam Ramadhan Buat Semua.. Selamat berpuasa dan jangan ada yang nak ponteng-ponteng..

NotaKaki : Tak sabar nak tengok pemegang mohor raja-raja yang baru.. selamat berkhidmat buat beliau.. buat yang terbaik ketika live di TV. hehehehe!


Sebelum ni aku ada membincangkan tentang dua perang besar dalam islam yang memberi impak yang sangat besar dalam islam sehingga berlaku perpecahan akidah. Perang tersebut adalah Perang Jamal dan Perang Siffin.

Semakin lama, semakin kita berfikir dan terus berfikir tentang satu-satu kejadian. Maka wujudlah pihak yang melihat Ali sebagai hero dan dalam masa yang sama mengiktiraf Aisyah dan Umaiyah sebagai pemberontak. Di sebelah pihak yang lain pula mengganggap Ali sebagai pembelot dan tidak mengiktiraf Ali.

Apa yang aku nak tekankan disini, kita tak ada hak nak tentukan siapa salah dan siapa betul. Aisyah. Bukan calang-calang orang. Dia isteri Nabi S.W.T, seorang yang faqih (hebat dalam ilmu Fiqh). Hebat dalam perubatan. Tinggi dalam ilmu sastera dan yang paling utama, dia dijanji Syurga oleh Nabi Muhammad.

Ali juga bukan calang-calang insan. Dia khalifah keempat. Kedudukan disisi nabi ialah sebagai sepupu. Juga sebagai kanak-kanak pertama memeluk islam. Ketinggian darjatnya di beri oleh Allah. Oleh kerana itu dia menerima title "karamallahu wajhah". Ali sahabat/saudara Nabi yang banyak berjasa. Dia juga merupakan Ahlul bait.

Umaiyah juga begitu. Dia saudara Uthman. Dia pernah menjadi Gabenor ketika Khalifah ke-3 memerintah. Dia juga mengasas Kerajaan Umaiyah yang Gah dan mashur sehingga dapat menakluk dan menjajah negara-negara dengan memperjuangkan Jihad. Dia juga seorang penulis wahyu.
Ketika perang Jamal, sejarah islam tercalar dengan kematian beberapa orang sahabat nabi yang memang taksub dengan islam. Antaranya Talhah. Dia dipihak Aisyah ketika Perang Jamal. Ketika dia tersungkur kalah dimedan perang Jamal, Ali turun menyapu mukanya dari pasir. Talhah turut digelar Aba Muhammad.

Ketika Zubair (dipihak Aisyah) dibunuh, pedangnya dihadapkan kepada Ali sebagai tanda Zubair telah tumpas. Namun, Ali berkata "Pedang ini dahulunya sentiasa menghilangkan dukacita diwajah rasulullah, namun kini kau telah membunuh pemilik pedang ini".
Ali menyambung lagi, "aku mengkhabarkan neraka buat kau kerana Nabi pernah bersabda, 'Beri khabar kepaka pembunh Zubair dengan Neraka' kerana nabi tahu, pembunuh Zubair adalah pengkhianat".

Ketika pihak Ali memerangi Aisyah (ketika itu katanya Aisyah nak jumpa Ali utk menunjukkan ketidakpuasan perlantikan Ali) Ketika itu aku terfikir, takkan la GILA KUASA sangat Ali sampaikan nak memerangai sesiapa yang tak bersetuju keikannya. Sedangkan Aisyah bukanlah calang-calang orang..

Maka setelah aku melihat dari beberapa sudut pandangan sejarah, maka aku tertarik dengan penjelasan Dr.Mahza dalam pidatonya. Dia menjelaskan bahawa ketika itu, Aisyah bukanlah pergi untuk tujuan membantah perlantikan. dan perang antara kedua-dua pihak adalah angkara munafiq yang ada didalam tentera Ali yang inginkan perpecahan berlaku. maka mereka memfitnah kononnya tentera pihak Aisyah menyerang mereka lalu huru-hara berlaku dan mereka saling berbalah antara satu sama lain.

Ketika perjanjian antara pihak Umaiyah dan Ali dalam perang Siffin pula, diperlihatkan oleh sejarah, bagaimana pembelotan Duta Umaiyah (Amru) ketika Duta Ali (Abu Musa) dan Duta Umaiyah berbincang untuk menyatupadukan orang islam. Kononnya Duta Umaiyah, Amru membelot persetujuan ketika mereka berucap dihadapan.

Teruk sangat Sahabat nabi (Ali) sampai berebut-rebut jawatan? Ataupun bodoh sangat ke sahabat nabi (Amru) sehingga boleh diperbodohkan? Amru bukanlah orang-orang biasa. Amru diiktiraf oleh Nabi sebagai orang Quraish yang PALING SOLEH. Islam dan imannya diiktiraf oleh Nabi. Dia juga diberikan kelayakan oleh Nabi menjadi kepala didalam perang zatus salasil. Dia juga Dilantik oleh nabi menjadi Gabenor sehingga akhir hayat nabi.

Maka, tuntasnya, kita pelu bersangka baik kepada semua sahabat-sahabat nabi yang dipercayai oleh nabi. yang diperakui keislamannya oleh nabi. yang dijanji syurga oleh nabi. yang pernah bersemuka dan bekomunikasi dengan nabi. yang berada disisi nabi ketika wahyu diturunkan dan ketika islam didakwahkan. yang bersama-sama menggadaikan nyawa dalam perang-perang besar. yang diuji kehidupannya melebihi ujian hidup umat sekarang.

Oleh itu, aku berasa ragu-ragu dengan sejarah tersebut. Kerana kalau aku berfikir jika itulah sejarahnya, maka disitu memperlihatkan yang Ali, Aisyah dan Umaiyah dipertontonkan sebagai GILA KUASA dan Amru adalam pembelot. Aku tak bersetuju sama sekali.

NotaKaki : aku kadang-kadang berasa tertipu dengan sejarah. Nak lebih pembacaan, klik sini dan sini.


Ni merupakan sambungan entri sebelum ini. Sebelum aku ulas pape, aku senaraikan dulu apa tuntutan BERSIH 2 untuk tahun ini.

1. BERSIHKAN SEMUA SENARAI UNDI
2. MEREFORMASI UNDI POS
3. MENGGUNAKAN DAKWAT KEKAL SEMASA UNDI
4. MASA KEMPEN MINIMA 21 HARI
5. AKSES MEDIA YANG ADIL
6. KUKUHKAN INSTITUSI AWAM
7. HENTIKAN RASUAH
8. HENTIKAN POLITIK KOTOR

Setahu aku, tuntutan ni adalah untuk SPRM dan serasa aku tuntutan tersebut hanya 1-5 sahaja yang berkait rapat dengan SPRM. Mungkin mereka kena menambah lagi golongan sasaran. Mungkin.

Untuk Perkara 1, aku menyokong hasrat mereka ini. Membersihkan senarai undi. Kalau boleh refresh semua nama-nama pengundi dan pastikan senarai2 tu dirahsiakan 100% agar butir-butir diri x terlepas ketangan penyangak2.

Kemudian Perkara 2 iaitu mereformasi undi pos. agak-agak, bagaimana dikatakan mereformasi undi pos ye? Adakah dengan menggunakan Pos Awam, Stem Hasil? Pos Laju? kerana kalau ada sahaja Undi Pos, mesti pihak pembangkang x berpuas hati kalau mereka kalah. Maka Isu Pengundi Pos dinaikkan. Kalau mereka menang, isu ini senyap. Adakah bermakna Undi Pos akan jadi adil sekiranya mereka menang mana-mana pilihanraya?

Kita tengok pula Perkara 3. Menggunakan dakwat kekal. Ok, lepas ini SPRM perlu sediakan marker pen permanent untuk pengundi. kalau tak pon, gunakan cat minyak. Mungkin nak nampak lebih cantik, gunakan cop seperti cop-cop pejabat. Adakan ruang tanda tangan sekali dibawah. boleh buat love-love or bunga-bunga. hehehehe.

Untuk Perkara 4, aku rasa tak berapa relevan. Aku rasa masa berkempen sekarang ni dah cukup kot. 21 hari tu LAMA WOI~ 3 minggu. Kalau sesebuah Parti tu merasakan mereka layak diundi, so mereka perlu mempengaruhi pengundi-pengundi bukan sahaja dihari-hari pengundian. Tetapi sepanjang mereka memegang tampuk parti. cuma di hari pengundian adalah tempat para ahli politik menabur janji manis dan menghipokritkan penyokong. Itu ada dalam mana-mana parti.

Perkara 5 pula tentang Media. yang ini aku masih mempertimbangkan sama ada nak setuju atau tidak. Sejujurnya, aku memang terlihat sedikit kebiasan dalam media kini. Tapi itu adalah tuntutan/keterdesakan. Memandang pada 2 belah pihak, Pro dan Anti, kedua-dua ada mempunyai medium media masing-masing. dan jika dilihatkan, medium sebelah sana hanya tahu memburukkan yang sebelah sini. adakah ia diciptakan semata-mata untuk memburuk-burukkan pihak lawan? patut la x berkembang maju media tu. Kemudian nak salahkan pihak sebelah sini pulak.

Ok, go to Perkara 6. Kukuhkan institusi awam. Macam mudah je kan kita dengar. tapi hakikatnya, kalau mereka (pembangkang) memerintah nanti, mungkin institusi awam pon masih belum tentu dapat dijaga rapi. Pemberian bonus, gaji tinggi dan pelbagai sogokan lain bukanlah jalan terbaik. memperkemaskan institusi awam perlu melihat secara menyeluruh dalam kesemua aspek.

Seterusnya Perkara 7. Stop Rasuah. Ok, ini aku sokong 100%. Hentikan rasuah dari sebesar-besar hinggalah sekecil-kecil. Ikan jerung, ikan kembung, ikan pari sehinggalah ikan bilis harus ditangkap sekiranya ada melakukan rasuah. So far aku berpuas hati dengan SPRM. cuma mungkin menjadi 1 kebiasaan, kalau si pesalah masuk je pejabat SPRM, pasti ditemui mati kat luar bangunan. Punca???? hanya Tuhan dan si mati mengetahui.

Untuk perkara terakhir pula ialah hentikan politik kotor. melalui observation aku, politik kotor ni memang wajib ditebas sampai habis-habisan. ianya bukan hanya berlaku dalam pihak pemerintah, dalam pihak pembangkang juga ada mengamalkan politik kotor ini. maka, sama-sama kene sedar yang politik kotor ni memang MENJAHANAMKAN sesebuah parti politik jer nanti.
Aku tak pasti sama ada perhimpunan ni dapat kebenaran atau tidak, Jika dapat kebenaran, maka anda bolehlah menyertainya dengan aman (bersorak sambil menghirup udara yang tak berapa segar). Tapi kalau ianya tak dibenarkan, maka bersedialah nanti. Kalau kene baling bom ke, kene sembur air ke, kene baling batu or asap pemedih mata ke, jangan menyalak pulak. :)

Ok la.. Aku pun dah letih nak taip, rasa malas dan nak sambung main game. Aku nak tinggalkan anta dgn satu blog nih. View la yer.... (orang yang nak join BERSIH perlu baca dan faham 1 per 1.)

NotaKaki : aku tertarik dgn 1 kata-kata sorang blogger nih "Tuntutan macam itu di bawa ke jalanan, ia seperti kau berlenggang kat atas jalan pakai kain pelikat, dengan selipar dan baru bangun tidur. Kalau semua orang bersorak, kau bersorak. Orang menjerit mencaci, kau ikut mencaci. Ok, tuntutan dari seekor lembu kepada seekor babi, lebih tepat mungkin analoginya" Nak tahu sape menulisnya? cari sendiri. Muahahaha~


Pagi kelmarin rakan aku ade mengajak aku untuk menyertai perhimpunan BERSIH. Bersih dari segi apa? Aku pun tak tahu... hahahaha


Maka dengan semangat yang padu, maka pengikut-pengikut yang menyokong menukar wall picture Facebook mereka kepada lambang yang berwarna kuning tersebut...







Semua nak BERSIH.. huhu~
Secara peribadi, aku x menolak 100% tujuan BERSIH ni diadakan. tapi ada beberapa benda yang aku tak beberapa bersetuju dan itu sekadar pendapat aku.
Walau apa-apa pun, nanti aku sertakan tujuan BERSIH ni dan aku huraikan serba sedikit pendapat aku tentang apa permintaan mereka melalui BERSIH ni... =)

NotaKaki : Facebook kat atas tu sekadar contoh sahaja.


Ok, syukur sangat2 sebab kita dah menghampiri Sya'ban dan sekarang kita dibulan Rejab. selang sebulan lagi kita akan berjumpa dengan Ramadhan.. bulan yang penuh keberkatan..


Kepada sesiapa yang belum ter qada' puasa tahun lepas, cepat2 la berbuat demikian. Disamping tu mengambil keputusan bijak dengan berpuasa sunat Rejab. banyak pahala woo...


Kalau ikut takwim kat atas ni, kita start puasa bulan 8 (Ogos).. dan bakal beraya akhir bulan 8 dan berdekatan dengan tarikh Merdeka.. weewee~


Apa-apa pun, yang paling utama, penuhilah amalan kita di 2 bualan sebelum Ramadhan ni.. banyakkan puasa sunat sbg latihan untuk Ramadhan nanti... =)


notakaki : semoga kita semua sempat bertemu Ramadhan kali ini, amin~


Alasan..Alasan.......Alasan...........

Arini aku terbaca paper pasal kes kawin lari.. aduh~ letih telinga aku dgr pasal bnd2 nih.. mata aku pon dah penat baca benda2 nih.... tu belum kes poligami tanpa kebenaran.. cit~

Memang la dalam agama x de tentukan atau wajibkan pasal daftar2 segala bagai nih, tapi sebagai manusia yang ade otak, cuba kita guna... dah bagi, siap sia-sia kan..

Isu Pertama aku nak kupas pasal Kahwin Lari kat sempadan..
kalau sentuh isu kawin lari ni, sebab utama adalah ayah x setuju dgn calon suami/isteri.. emak x restu perkahwinan.. Sebenarnya, keputusan kawin lari adalah benda B_doh.. kawin kat Thailand tu, dah la x sure yg tukang nikah kau tu cukup syarat or x.. dan adakah majlis nikah kau tu complete. Tak fasal2, korang bersedudukan haram.. dapat anak, siap x boleh daftar.. jadilah anak kau tu Pendatang di tanah air sendiri..

Cara Penyelesaian : Simple je.. Andai kata mak bapak korang x setuju calon korang tu, korang abaikan jer, ajak pasangan korang tu g mahkama n mohon untuk wali hakim.... (dalam kes wali ingkar)
so? pedehal nak lari2?? korang boleh nikah dgn sah n tak payah nak serabut alam.. isu mak/bapak mertua ko x restu tu, tolak tepi, kalau korang kawin lari kat sempadan tu lagi lar.. serabut alam dan semakin serabut nak daftar nikah.. kene denda plak tu.. hohohoho~ padan muke...


Isu Kedua akan aku kupas ialah Poligami Tanpa Kebenaran...
Ni bab nak kahwin lebih... dua, tiga atau mungkin empat. hehehe~~ kalau dulu, hakim tempat aku praktikal selalu cakap macam ni "kalau masa nak kahwin 1st, tau plak ikut prosedur.. nak poligami ni kenapa nak langgar2 prosedur plak??" Persoalannya sekarang, apa punca utama korang nak poligami? adakah sebab nafsu korang umpana naga lapar yang x pernah2 puas? atau nak selamatkan wanita (kononnya).. atau nak x de anak? 

Ok, pastu tengok kemampuan korang pulak.. Korang mampu nak bergilir dengan ADIL?? korang mampu zahir dan batin?? korang mampu berlaku ADIL antara isteri2 kau?? so pikir2 balik... 

Kalau korang dah cukup semua benda2 kat atas tu, so korang LAYAK nak poligami... kalau dah layak tu, x yah nak pikir2 laen dah. x yah nak pikir bini pertama x benarkan, mak mertua bini kedua x bagi poligami... or bini ketiga ugut mintak cerai... ketepikan semua tu sebab ko dah yakin secara KUKUH yang KAU MAMPU. Then, x payah wat keje B_doh dgn poligami tanpa kebenaran. siap nak kawen kat luar negara..(padahal thailand jer)

Cara Penyelesaian : segala prosedur tanda tangan bini2 lama tu karut jer. kalau korang mampu, x payah takut lar dgn segala ugutan isteri2 or kemarahan2 mereka. kalau diowang x bagi pon atau x nak sign, hakim akan tetap benarkan kalau korang ni betul2 MAMPU. Buat jer permohonan poligami kat mahkamah. masa prosiding nnt, korang cool jer.. dgr je la bini2 korang nak membebel (bebelan x bagi korang kawen lagi) so x de alasan nak kawen merata2 tanpa kebenaran. x fasal2 kene dakwa n kene denda.. dah malu muke masuk court. tet~

Tapi, kalau dah tau diri tu TAK MAMPU, x payah nak simpan angan2 nak rosakkan perkahwinan korang dgn anak orang..

NotaKaki : nak buat benda baik pon nak guna jalan salah ke?? haish.. Syurga wanita dibawah kaki ibunya..apabila dia dah berkahwin ia berpindah kepada suaminya... Syurga lelaki tu dibawah tapak kaki ibunya dan tetap ibunya walaupun dia dah berkahwin. so pikir la.. x kan nak kawin sampai sanggup tutup pintu syurga dengan menyebabkan ibu kita marah semata2 nak puaskan hati kita dgn berkahwin dgn wanita pujaan hati... Menjaga hati Ibu tu adalah yang UTAMA dari menjaga hati makwe or isteri korang..


Assalamualaikum...
Ok, sekarang adalah mood untuk berbicara bab agama.. Aku tertarik utk bercerita bab zihar, ni pon terpikir masa malam tadi masa tengah tengok MU vs Barca.. bertekak gak kami pasal Zihar ni.. Ok, aku nak share ngan korang sikit ilmu ea...


Aku terangkan dengan kata yang paling simple utk semua faham...


"Zihar" adalah dr bahasa arab. Pengertian bahasanya ialah "belakang" dan pengertian secara syara' plak membawa erti suami yg menyamai isterinya dgn wanita yg HARAM dikahwininya..


Ayat2 yang selalu org guna masa zihar seperti, "yang, perut awak sama la dgn perut mak saya.." atau "darling, belakang awak macam belakang mak sayer jer..." atau " Minah, apasal peha awak macam mak saya? sebijik!!"


Ok, tu adalah ayat2 atau dialog2 zihar.. Hukumnya adalah HARAM! dan HARAM hukumnya dia bersetubuh dgn isterinya... selagi dia x membayar/melakukan hukuman2 kat bawah ni...


Hukuman yang perlu dilakukan oleh suami ialah 


1. Memerdeka kan 10 orang hamba..
kalau x mampu.....


2. Puasa 2 bulan berturut2 tanpa berselang sehari pun
kalau x mampu gak.....


3. Sedekah secupak kpd orang2 miskin 
kalau x mampu gak.....


4. Korang hantuk kepala kat dinding kuat2...
(yang ni tipu jer ea)


Sebagai suami, dilarang menyamakan anggota badan isteri anda yang diharamkan bukan mahram melihatnya dengan orang2 yg haram anda kahwini. contohnya, seorang suami menyamakan pinggul isterinya dengan anak perempuanya atau dengan akaknya atau dengan emaknya atau dengan neneknya atau dengan makciknya dll..


Kalau korang pernah buat, sila la g pejabat agama dan sila sahkan lafaz korang tu.. makne nyer, pergi pejabat agama dan mintak nasihat mereka sama ada jatuh atau x zihar tu... ditakuti, apabila anda dah menziharkan isteri anda dan anda buat dono~ jer, silap2 nanti, dapat dosa berzina dgn isteri... nauzubillah~


sumber : http://www.unitagamakmb.com / Utusan Malaysia
            
NotaKaki : sebagai seorang suami, setiap apa yang dilafazkan tu amatlah perlu dititikberatkan. jangan maen cakap jer...


Salam semua, bulan ni memang aku x bape terfikir nak update entri disebabkan proses pemulihan mentel dan proses hibernation. haha.. lagipon urusan utk uruskan pendaftaran untuk sem ni agak kacau bilau sikit. Asenye x terlambat nak ucapkat Welcome kepada semua junior2 baru yg baru mndaftar masuk KUIS sem ni.. (ayat seorang senior yg prihatin) Muahahaha...

Ok, kembali ke pangkal jalan. Aku teringat 1 berita apabila terdengar khabar angin mengatakan makanan kat IKEA tu haram... (meat ball). aku pernah makan kat situ 4 kali. sedap gak lar~
Ok, kalau mengikut 1 hadis yg pernah aku belajar, Dari rasulullah, yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas, ditengah2 nya itu adalah syubhah. (aku dah lupe la matan hadis ni)

Dan masa aku study "Qawai'd Fiqqhiyyah" @ kaedah Fiqh dulu, ade 1 formula ni, "halal bercampur haram maka ia haram...." contohnya, korang buat kek, semua bahan2 adalah halal, tapi korang letak setitik arak dalam tu, maka ianya haram dimakan. walaupon sikit. sebab 1 hadis sahih ada cakap, yang haram tetap haram walaupun ia sikit atau banyak"

Ok, tapi ada 1 kaedah laen menyatakan, "benda yang haram akan jadi halal kalau berada dalam benda halal" see that.. sebenarnya itu yg seorang junior aku tny... apa kesinambungan antara kaedah ni ngan kaedah diatas.

Bab2 halal haram ni memang jadi isu hangat sekarang ni an.. dan yang paling aku panas nye, semakin orang ramai risau, semakin banyak khabar angin tersebar. kononnya produk ini x halal... produk ini ade babi... produk ini ada geletin haram... macam Fish Dow!!

Menyebarkan fitnah lebih dahsyat dari korang makan benda haram. kalau bnd haram, ia antara kau dengan tuhan. kau boleh mintak ampuntaubat. kalau fitnah, ko antara manusia n manusia. n dosa antara manusia ni x kan terampun selagi tiada kemaafan.

Sebelum buat atau sebarkan apa2 fakta, tolong la check dulu.. jangan ikut suka hati jari menulis atau copy paste. pastu sebar kat FB n blog.. ayo~

Pernah aku tersentap masa org cakap McD ni haram. Fish!! aku dah la peminat McD. last2 aku check JAKIM, diowang menafikan pengharaman McD. camtu gak dengan produk yang ade tulisan E72.. kononnya ade produk babi n semua adalah haram. ni pon 1 lagi ngek. kalau nk bg tau orang, check dulu portal JAKIM.

Sebab apa kene rujuk JAKIM? sebabnya diowang je yang tahu dan arif pasal produk kat Malaysia ni.. so, wat pe nak serabut2.. kalau rasa was2, rujuk je. kalau x de better x payah makan. kalau dia cakap halal, so makan je lar, senang an.

Tak semestinya x de logo halal itu adalah Haram. dan x semestinya logo halal dari negara lain itu adalah x sah. kadang2, sikap stereotaip umat manusia ni membuatkan mereka lebih jahil dan dipandang kebelakang..


Dari korang menggelabah cari haramnya bahan2 dalam produk, better korang pentingkan jugak halal kat hotel nih.. apa korang makan, korang seminar, weding kat hotel, yang tu korang x pandang series plak an. haish....


NotaKaki : Risau sangat makan benda haram. tapi maen judi, berzina, memfitnah, yang tu x risau pulak.. anak bini x dijaga, last2, apa pon x dapat.. Werrkkk~


Isu tudung skrg mmg jd isu.. termasuk la kat kolej aku.. em,
Tapi, aku ade pendapat aku sendiri pasal isu ni.. (pendapat yg x sure betul or tak)


sebelum tu, aku nk remind peristiwa masa kat kelas Qawaid Fiqhiyyah (kelas ustaz Kamarul)
Dia ada cakap dalam kelas tu pasal isu tudung.. dia bagi 2 situasi..


Situasi satu 
ade student perempuan datang bilik dia n dia (ustaz) suruh pmp tu balik hostel n tukar tudung.


Situasi dua
ade student perempuan dtg bilik dia (pmp laen) n pakai tudung pendek, tapi ustaz x suruh pon dia tukar.


Pastu ustaz tu terangkan secara x rasmi lar.. dia cakap, pemakaian tudung mengikut keadaan seseorang..


Ok, dari kenyataan tu, aku dapat 1 ilham. Bg aku, aku lebih menyarankan mana2 pmp pakai tudung bidang 60 or bidang 50 n pin kan kat bahu hujung tudung tu..


Sebabnya, tudung tu lebih sesuai utk melindung buah dada anda dr terzahir. sesuai utk mereka2 yg mempunyai buah dada saiz besar, sederhana atau kecil.. bagi yang mempunyai saiz yang agak besar, aku x syorkan sangat pakai tudung bulat. sebabnya, tudung bulat tu lebih menzahirkan bentuk buah dada anda. x caye cube korang bandingkan.


Bagi yang mempunyai buah dada kecil, x kisah sangat nk pakai tudung jenis bawal ke, talapia ke, keli ke, yg pasti jangan jarang n tudung tu lepas parah buah dada anda (dada).. =)


Yang tudung2 jenis shawl tu aku x sure mcm mana, rasanya mcm x cukup syarat (sepertimana yg dinyatakan dalam Quran). Tapi islam x halang korang berfesyen.. pakai la shawl, n sekalikan dengan selendang di bahu.. agar dada anda ditutup.. ala, pakai mcm mak2 datin sllu pakai tu..


sekian sampai disini dulu..


NotaKaki: kalau ade org cakap:
 "ala, sekurang2 nye aku pakai tudung walaupon x cukup syarat. at least aku pakai tudung dr x pakai.


aku samakan dgn situasi ni:
 "ala biarlah aku nk beromen pon, at least dia pakai kondom..dari x pakai pape..."


*ni hanya pendapat saya...   :)   wink~


Social Share!

Get Social Share 2.0!