Salam sejahtera dan salam keamanan.. Moga kita selalu dibawah naungan Tuhan yg berkuasa atas alam ini.. Amin..

Strept nk bercerita pasal syukur dalam entri kali ni.. sepatutnya, pada saat dan tika ini, korang dah perlu bersyukur sebab diberikan umur dan kelapangan masa nak baca blog ni atau nak online internet.

Syukur tu amat luas perbahasannya. besar definisinya, umum pensyarahannya. tapi Strept nk ringkaskan seringkas yang mungkin utk anda faham konsep syukur.

Orang yg bersyukur, walau dpat RM100, dia will say "alhamdulillah" dan ia akan merasakan ia sudah cukup kerana memikirkan ia adalah tahap rezeki yg dikurniakan oleh Allah..

Orang yg x bersyukur, walau dpat RM1000000000000++, and he will say "ini atas usaha aku" dan tia x akan pernah merasa cukup sebab dia langsung tidak memikirkan tentang siapa yg telah memberikn nikmat itu.

yang terbaik ialah orang yang sentiasa mencari rezeki yang berlipat kali ganda dan syukur itu tidak lari langsung dalam hidupnya. malah ia membelanjakan hasilnya ke jalan yg diredhai dan turut berzakat.

so, kita dapat beza, orang yg x bersyukur, akan sentiasa hanyut dalam dunianya tanpa ada guard atau kawalan. akhirnya, harta2 nya mnjadi "lagha" dan akan memakan dirinya semula.

“Dan (ingatlah juga), tatkala Tuhanmu memaklumkan: ‘Sesungguhnya jika kamu bersyukur, pasti Kami akan menambah (nikmat) kepadamu, dan jika kamu mengingkari (nikmat-Ku), maka sesungguhnya azab-Ku sangat pedih.’”
(Surah Ibrahim, ayat ke-7)

Imam Ghazali, menerusi karya tersohornya – Ihya Ulumuddin – menyatakan bahawa syukur itu harus ada tiga elemen. Elemen pertama adalah ilmu, elemen kedua adalah perasaan dan elemen ketiga adalah amal.
Ilmu plak terbahagi kpd 3 iaitu :

-ilmu tentang nikmat itu sendiri (agar dia dpt memahami nilai nikmat itu)

-ilmu tentang siapa yang memberi nikmat. (agar dia kenal siapa yg mmberikan dia nikmat itu)

-ilmu tentang siapa yang mendapat nikmat tersebut (agar kita merasa rendah diri sbg penerima dan bukn pmberi)

Analogi rasa syukur itu begini; bayangkan kita sebagai rakyat Malaysia, tiba-tiba mendapat hadiah sebuah kereta BMW daripada Perdana Menteri Malaysia. Sekarang perhatikan, seseorang yang mendapat hadiah tersebut pastinya tidak akan dapat berterima kasih dan bersyukur kepada Perdana Menteri itu seandainya ia tidak mengetahui nilai BMW. Seandainya seseorang itu tidak mengetahui bahawa BMW itu adalah sebuah kereta yang mahal dan ternama, pastinya ia tidak akan menganggap pemberian itu sebagai sesuatu yang sangat istimewa. Kemudian, pastinya seseorang itu juga tidak akan dapat berterima kasih dengan sehebatnya seandainya ia tidak mengenali bahawa yang memberikan kereta itu adalah Perdana Menteri Malaysia. Ia juga mungkin tidak mampu untuk berterima kasih seandainya ia tidak mengenali dan menyedari bahawa dirinya cuma seorang rakyat biasa yang berdepan dengan pemimpin nombor satu negara. Namun, apabila ia menyedari ketiga-tiga perkara tersebut, maka pastinya ia akan mempunyai perasaan yang sangat-sangat gembira. Ia pasti akan memuji-muji Perdana Menteri itu. Seterusnya, ia pasti akan menggunakan kereta yang telah diberikan itu dengan sebaiknya untuk terus mendekati Perdana Menteri, mengucapkan terima kasih kepadanya dan memuji-mujinya. Ia pasti tidak akan menggunakan kereta itu untuk perkara yang dilarang oleh Perdana Menteri. Begitulah analogi rasa syukur yang sebenar.

kalau x faham lagi konsep tu, baca bnyak kali ea.. hihihi...
nak bersyukur ni susah.. tapi x mustahil kan, kan, kan....

NotaKaki : jom sama2 kita lahirkan rasa kesyukuran ni ea.. dapat sikit pon jadi la.. tu pon dah Alhamdulillah..




salam kesejahteraan semua. utk Post pertama ni, Strept nk luahkan perasaan GERAM tahap Atuk cipan kepada sesiapa yg menuduh Strept mencipta 1 lagi akaun FB dan menyamar sbg orang lain. Kononnya nama samaran tu adalah Malau Wee.. hahaha..

Strept pon x tau knp dituduh cam tu. em.. mungkin kami serupa??? TIDAK, mungkin kami senegeri atau senasib?? Oh, lagi TIDAK, yg penting, Strept Akiera masih Strept Akiera dan Malau Wee adalah Malau Wee.

Kat bawah ni antara beberapa ayat mase kami chatting pagi tadi. pukul 7.30 pagi. Online dari Cameron.. Bertempat di sebuah apartment dan ketika itu diatas katil. (ayat merata2)

(pagi tu tetiba dia on chat ngan Strept)

(ade sedikit luahan rasa hati. hahahahahahaha)

(Permintaan dr ku agar dia letak pic sebenar dia)

Lepas ni kalau anda2 x nak percaya, lantak la.. mls tol nk layan bnd2 remeh ni.. buang masa. x dapat pape pon.

Ok, tinggal pasal Malau Wee tu, biarkan dia dgn dunia dia. ni Strept cerita pasal Honey Moon. (sllunya utk pasangan lepas kawen) time2 ni la best utk mengeratkan lagi kasih sayang. haha..
Tapi ni honey moon laen.. disertai oleh 6 orang termasuk Strept, Niekman, Adi, Adib, Ikhwan dan Hafiz..

2 hari 1 malam kat Cameron Highland. korang2 dijemput dtg sini. hotel2 murah sgt2 (kalau rezeki baik la).. nk yg 150 kebawah pon ade. Apartmen kami duduk hanya RM13o.00. ade tandas, bilik ade 3, setiap bilik ade 2 katil queen. so total yg boleh masuk dalam 13 orang (sbb ade 1 katil double dacker). tv, astro, ruang tamu, peti dll sume disediakan. meja mahjung pon ade (bg sesapa yg reti main)..

Bilik x la secanggih hotel. ye la.. apartment.. mulanya nk book hotel gak. tapi sume full. yg tinggal hanya pakej2 mahal tuk kami. so mmg x sanggup ar.. yg penting apartmen tu boleh muatkan bilangan kami, ade tndas, ade tempat utk tido, ada TV pon dah kira ok. sbb bukan nk lama2 pon kat CH tu..

cume yg paling x best mase nk mandi pagi, water heater tetiba rosak plak. Masa mlm sblum tu ok, air pon hangat2 jer. sampai waktu nk ambik wudhuk subuh, perhhh!!!! air sejuk seh.. nk mandi pon pikir 100 kali. last2 hanya orang2 yg bela saka beruang kutub je yg mandi. kami yg normal x sangguppppp!!!! hahaha..

NotaKaki : x sempat nk g sume tempat sebab masa x cukup. Strept kene bergegas balik utk prepair brang coz esok dah nk balik KUIS.. taaruf nyer cerita..



(Natrah a.k.a Bertha Hertogh)

Bapanya Sarjan Adrianus Petrus Hertogh dan ibunya Adeline Hunter. Kakaknya Wiesje, Corrie dan adiknya Benny dan Karel..

Praktikal aku tinggal lagi seminggu 3 hari.. tadi memang busy tahap gaban. kes cerai berbelas2, hadanah pon ade, harta sepencarian dan kes2 fasakh. masa lepak2 tadi, aku sempat berdiskusi dengan staf2 kat sini pasal kes Natrah. itu pon selepas aku melihat dalam internet pasal kes ni. rupanya kes ni pernan menjadi ISU PANAS satu ketika dahulu. Mungkin ada yang x tahu. dan mungkin ada yang tahu tapi malas nak ambik tahu. Strept mula2 tahu dulu pon masa tengok Majalah 3 kat TV3.. hihi Rupanya baru Strept tahu yang Isu Kes natrah ni merupakan satu Isu yang besar dan pernah dibentangkan sebagai kertas kerja dalam seminar2 undang2..



Kes Natrah bermula masa zaman penjajahan British kat Malaysia (dulu Tanah Melayu).
Berketurunan Belanda. Mak ayah dia kristian. Bapa dia ditangkap oleh tentera jepun. pastu Natr
ah diserahkan kat saorang wanita bernama Che Aminah. Masa tu Che Aminah bekerja kat Indonesia.

Kemudian dia berpindah ke Terengganu membawa Natrah. Masa zaman kejatuhan Jepun (waktu Hiroshima di Bom) bapa Natrah di bebaskan dan dia pula ingin mencari Natrah. Apabila dia dapat tahu Natrah berada di Malaysia (Tanah Melayu), dia nak semula hak penjagaan anak dia tu.


Atas muslihat jahat Sarjan Hertogh, Natrah dibawa ke Singapore dan dibicara kat sana. Ketua Hakim Mahkamah mengarahkan Natrah diletakkan di bawah Jabatan
Kebajikan Masyarakat, Singapura dan Natrah dihantar ke Girls Homecraft Centre, York
Hill,Singapura..

Che Aminah membuat rayuan untuk mendapatkan balik hak penjagaan terhadap Natrah melalui peguambela Encik Ahmad Ibrahim daripada syarikat peguam S.C. Goho & Co dan kes tu menang.
peguambela Encik Ahmad Ibrahim menghujah di mahkamah bahawa Che Aminah Mohamad berhak menjadi penjaga Natrah. Profesor Dr. Ahmad Ibrahim menjadi protaganis dan antara tokoh yang amat dihormati dalam kes Natrah di Singapura.

disebabkan takut peristiwa berulang kembali, Che Aminah kahwinkan Natrah dgn Mansor
Adabi. Mengikut undang-undang Belanda, seorang anak yang berusia 16 tahun ke bawah, bapanya berhak menentukan kehidupannya. Pendakwa berhujah sama ada Natrah berhak dikahwinkan dan terus menganut agama Islam ataupun tidak.

Mahkamah x menyebut ibubapa tetapi penjaga. Tiba-tiba daripada isu agama bertukar bertukar kepada isu jagaan. Dalam kes Natrah ini, mahkamah mengakui Natrah secara rela tanpa dipaksa oleh sesiapa hendak meneruskan kehidupan sebagai seorang muslim. Mahkamah mengatakan pula, siapa yang boleh menafikan hak Natrah daripada didedahkan kepada agama Kristian? Bapanya lebih berhak ke atasnya.

Pastu Hakim jatuhkan yg Natrah mesti ikut bapanya dan kembali ke Belanda. Waktu tu, timbul la tragedi rusuhan membantah keputusan hakim di Singapura dan Tanah Melayu. Untuk pengetahuan korang, kisah sedih Natrah tidak berakhir di situ, sejak dihantar pulang ke Belanda, dia
menempuh pelbagai dugaan demi dugaan dalam hidupnya.

Pernah Natrah dihadapkan kemahkamah kerana tuduhan cuba membunuh suaminya.




(komen)
Melihat kepada konflik undang-undang yang berlaku dalam kes Natrah ini, kita dapat menyaksikan bagaimana perjuangan memartabatkan Undang-undang Islam yang dilakukan oleh Allahyarham Tan Sri Datuk Professor Ahmad Ibrahim (juga merupakan peguam dalam kes tersebut).
“We should be confident of the superiority of Islamic Law because its basis comes from revelation from Allah Who is Wise and All Embracing in His Knowledge. As student and practicioners in the law we have seen how many principles of English Law, especially in the family law, have been amended so that they have nearer to those of Islamic Law”*

ia turut menyingkap kepada sejarah kebangkitan sebuah bangsa, cadangan tindakan jawatankuasa persidangan, konflik undang-undang kes perbicaraan Natrah dan juga perjuangan memartabatkan undang-undang Islam.

(Ustaz Aku Cakap)
kesilapan muncul apabila Che Aminah membawa Natrah ke singapura. ketika itu, Undang2 Singapura menggunakan 100% Inggeris. dan undang2 disana akan menggunakan undang2 mana2 orang yang terlibat sekiranya mereka x bermustautin di Singapura. mksudnya, jika pesalah org indonesia, mereka akan diadili ikut undang2 indonesia.

Natrah sangat kecewa dengan arahan mahkamah dan dia diasingkan dari khalayak ramai. wartawan yg berjumpa dgn beliau amat bersedih selepas melihat keadaan Natrah yg menderita dan dia mempersoalkan kenapa Che Aminah dan Suaminya x datang menyelamatkannya. (padahal ketika itu Che Aminah dan suaminya dihalang dari melawat beliau)

Ketika tu Rusuhan dan tunjuk perasaan amat menjadi-jadi. semua membantah Natrah convert agama. disebabkan tragedi tu, Natrah berasa serba salah akan tragedi tu. lebih2 lagi, rusuhan itu menyebabkan banyak nyawa melayang. disebabkan keadaan terdesak, Natrah mengishtiharkan keluar agama..
Orang ramai mula menyalahkan pendirian Natrah.. Sedih..~

Natrah meninggal pada 9 Julai 2009. umur 72 tahun.

NotaKaki : bagi aku, Natrah x bersalah, mungkin dia serba salah dan x mahu orang berbalah disebabkan dia. isu keluar agama atau x, adalah urusan ALLAH.. mungkin dia TERPAKSA untuk keluar tapi hatinya masih pada Islam. Hanya Allah yg boleh Judge..

Rujukan :



aku nak share sedikit ilmu yg aku dpat tuk bacaan korang. andai ade yg tersalah, boleh tegur n diperbetulkan. hhahahaha

ilmu yg aku nak share ni simple2 jer. tapi ade yg x tau. sedih giler ar. n aku hrap, kpd sesiapa yg rase dia x tau, sila ambik tau k,

dalam bulan pose ni, 1st aku nak ajar cara bacaan niat puasa yang betul. bace elok2. tajwid jaga er.


Lafaz niat puasa untuk 1 hari

Lafaz : nawaitu souma godhin ‘an adaa i, fardhi syahri ramadhaana haadzihis sanati lillahi ta’aalaa
Niat : Sahaja aku puasa esok hari pada bulan Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.

Lafaz niat puasa untuk Sebulan:

Lafaz : nawaitu souma syahri ramadhona hadzihis sanati kullihi lillahi ta'aalaa.
Niat : Sahaja aku puasa untuk sebulan pada bulan Ramadhan kerana Allah Taala.

Penjelasan niat sebulan menurut Ulamak :
Mengikut mazhab Imam Shafie, niat hendaklah dilakukan pada setiap malam. Para ulama berpendapat kita boleh bertaklid mengikut mazhab Imam Maliki yang mengharuskan niat puasa untuk sebulan Ramadan: Iaitu berniat untuk sebulan Ramadan dengan tujuan jika terlupa niat mana-mana malam di bulan ramadan niat mengikut Imam Maliki itu boleh dipakai. Niat Imam Maliki hendaklah dilakukan pada malam pertama puasa. Namun niat setiap malam hendaklah dilakukan.



ok, tu doa untuk berpuasa. dan jgn lupe pulak ketika berbuka. jgn nak main sebat je makanan kat atas meja tu (bg yg mkn atas meja). baca doa dulu. baru la dapat keberkatan makanan tu dan puasa lebih sempurna.. =)

Doa berbuka untuk seorang :
Lafaz : Allahumma laka suomtu wa bika amantu wa'alaa rizqika afthortu birahmatika ya arhamarrohimin..
Maksud : Ya Allah bagi Engkau aku berpuasa dan dengan Engkau beriman aku dengan rezeki Engkau aku berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Doa berbuka untuk berjemaah / sekeluarga / beramai ramai :

Lafaz : Allahumma laka suomna wa bika amanna wa ‘alaa rizqika afthorna birahmatika ya arhamarrohimin..
Maksud : Ya Allah bagi Engkau Kami berpuasa dan dengan Engkau beriman Kami dengan rezeki Engkau Kami berbuka dengan rahmat Engkau wahai yang Maha Pengasih dan Penyayang.

Nota Kaki : akan dtg, tips semasa ramadhan k, tungguuuuu!!!



salam kesejahteraan semua, salam kemesraan dan salam keamanan.Insyallah 11 Ogos 2010 ni kita mula mengerjakan rukun Islam yg ke-3 iaitu berpuasa di Bulan Ramadhan.
amalan wajib yg mempunyai 1001 rahsia. banyak pahala boleh kita kutip masa bulan ni, juga banyak amalan2 yg pasti menjanjikan PAHALA yg berlipat kali ganda..

so, bertekadlah kita dr sekarang, utk kumpul semangat utk membuat amalan2 kebajikan dan menambah amalan2 sunat. pakat2 tapau solat terawih yang penah kita tinggal dulu. hahaha..

tinggalkan dosa. klu x mampu pon, berusaha utk tinggalkan dosa. cuba sedaya upaya. insyallah Allah itu HIDUP dan PENYAYANG. dia tahu apa yg ada didalam hati hamba2 nya.. dan aku dgn rendah hati, nak mintak maaf kepada sesiapa yg ada disekitar aku atau yg brada jauh dgn aku, jika pernah diri ini membuat pape dosa kat semua dr segi percakapan, perlakuan, penulisan atau apa2 yg bisa menyinggung mana2 pihak k,

semoga Ramadhan kali ni memberi sejuta barakah kepada kita. dan bertindak sebagai penapis. agar selepas bulan ini berlalu, dosa kita sudah ditapis dan dibuang. Insyaallah...


NotaKaki : semoga kita dapat merasai kenikmatan Malam Lailatul Qadar.. dn semoga kita sempat hingga ke akhir Ramadhan.. amin~


Salam kehormatan kepada semua, salam muhibbah, salam keindahan, salam keamanan, salam sejahtera, salam kemesraan & salam 1 Malaysia (hahahahaha) tetibe jer 1 Malaysia..

aku klu duk umh memang cergas update blog. sebab mase menghadap laptop lebih bnyk n idea lebih berlambak2.. sebelom aku story lebih lagi, aku nk story pasal 1 tempt yg best kat korang yg sukakn binatang. terutamanya Kura2..hahaha.. feveret aku tu.
korang leh dtg melawat Deer Land yg berada kat Kuala Gandah. berdekatan dgn tempt pemeliharaan Gajah Kuala Gandah Pahang. byran RM6 tuk dewasa n RM3 kanak2.. bwah 3 tahun FOC. bnyk binatang yg best2 menanti anda, klu rase nak peluk beruang yg masih hidup, silalah kesini. n klu rase nk bagi mkn kat kijang, rusa dan kancil yg jinak2, sila dtg sini k.

ok, stop cerita binatang. aku On cer psal status plak (fokus kpd tjuk). Kaya vs Miskin. aku mulakan cerita pasal org kaya dulu. masa aku kat sekolah dulu, sllu aku dgr mulut2 yg kurang senang dgn org2 kaya ni. kata diowang, org kaya ni nak berlagak jer. sombong. suka menunjuk-nunjuk. x penah bersyukur. menghbiskan hrta mak bapak. bongkak. suke berfoya-foya. tu cerita pasal kat sekolah. time ni, budak kaya or budak miskin same jer. uniform sama, mkn kat kantin sama, study tmpat yg sama. n duduk kat dorm yg sama. so, masalah x besar sgt.

yg peliknya aku, mase open table mengumpat, perh!! habis aib si kaya ni terkeluar. dimaki, dicaci..tapi klu sampai 1 masa, si kaya ni dtg bg mknn, atau dtg mnjemput tahlil or kenduri, perh!!! dah mcm serangan israel trhdap GAZA. dah lupe ape yg diumpatnye dulu. x plak diowang ckp, "eh, harta org kaya tu, jgn mkn". hahahaha... teru2x...

story ni meleret smpai aku jejakkan kaki kat alam IPT. cara judge mereka2 yg x berpuas ati ngan golongan senang ni semakin tampak jelas. kini kehidupan mula membezakan antara dua darjat. dari segi penempatan contohnya, ade mulut2 longkang yg kononnya cakap, budak yg duduk type A n Type B (BOT) semuanya ank org kaya2..kami yg x mampu hanya duduk type D jer. erk...!!! pnas je aku dgr. klu kita berbelanja lebih sedikit mula la diumpat. aku pon kadang2 x paham gak. adakah klu kita lebih sikit dr org itu dianggap KAYA dan mengekorinya adalah bongkak, sombong dll???

mase aku sem 1 ari tu, ade aku inform kat sorang kwn aku ni, yg aku skrg kat IPTS. bnd pertama yg dia ckp ialah "perh!! ko ank org kaye x pe la".. aku rse mcm nak kasi kasut je mlut dak tu (spe yg terasa maaf k). utk pengetahuan korang, klu mak aku izinkan aku msuk UMS ari tu, x de mkne aku nk stay kat sini (tmpt aku bljr skrg). dah la yuran mahal. huh..

ni cerita aku dengan salah sorang kwn aku sms kat Kedai Mkn kat umah aku. mase tu de mamat ni dgn kawan dia 5 org baru smpai n nak order mknn. nmpaknya mcm bukan org area sini. sbb x penah nmpak muke diowag sblm ni. masa mkn tu, mata dia melilau pandang area rumah2 yg semamangnya besar kat sekitar kwsan Lot 2 - Lot 6. cerita di start dgn ayt "ceh, tempat org kaya upenye" mase tu mata aku terus pndang diowang.
ayat kedua plak "patut la aku rase panas je dduk sini"
ayt ketiga yg pling mlmpau "alah, kaya maen judi buat pe!!" n dsambut dgn gelak hilai kwn2 yg lain... pelaggan laen just memandang tnpa tahu pape. n yg pasti diowang x sdar yg diowang sedang diumpat.

ayat aku nk bg kat korang semua ialah "kepale otak korang. asal mulut lahanat sgt?"

senang je nk judge org kan..aku trus bangun, g kat casher, byar n gerak ke kereta. start n blah!!
knp msyrkat skrg ni jumud sgt ar? cepat melatah. cepat mmberi komen. cepat mmbuat ksimpulan. pantang dgr parents kita org besar2, terus dikatakn kita org kaya.. duduk umah besar2 dikatakn dita org berada. tu sume harta si mak n ayah. si ank2 ni menumpang jer..!!

jadi, buat masyarakat semua, jgn ringankan mulut nk caci org jer. salah or betul Allah dah tahu dulu dr korang. x payah korang nk bunyi mcm2. silap2 tmbah koleksi DOSA jer!!




ok, port tuk story psal si miskin plak.. tapi aku x nak cerita skrang. tunggu nnt k, =)

NotaKaki : tunggu sambungan Apa Dosa Si Kaya & Apa Salah Si Miskin (2)..






Hola2..
Assalamualaikum semua. salam sejahtera dan salam keamanan..
diam x diam, bulan 7 (JULY or JULAI) kini dah sampai hari yang ke-10.
before that, aku nak wish EPY BDAY kat My Mom pd (6 JULY) lepas..
"Semoga Pnjang Umur & Murah Rezeki" Aminnnn!!!!!

Ok, aku nk story pasal kaitan bulan 7 ngan idup aku..

-Bulan 7 amat bermakna sebab aku lahir pada bulan ni.. (yippy yippy)

-10 Julai plak adalah hari yg pling brmkna bg aku. sebab apa?? biarkan rahsia. haha

-Aku bersunat pada 15.7.1999. (hahaha)

-No giliran aku sunat pon no 7.

-Aku couple ngan insan bernama Anis pon start pada 18.7. 2007 (ceh wah.. Anniversary tu)

-No 7 merupakan no yg sesuai dgn diri aku. n warna biru adalah warna jiwa aku. wallawehh!!



Adakah korang tahu. bnyk bnd kat dunia ni yang berkait rapat dgn No 7?
klu korang x tau, meh aku kasi tau..

-Syurga ada 7 jenis.
-Neraka pon ada 7 jenis.
-Ada 7 keajaiban di dunia ni.
-kat dunia ni ada 7 benua
-ada 7 lautan kat plenet ni
-langit ada 7 lapis
-ada 7 hari dlm seminggu
-pelangi ada 7 warna
-Atmosfera ada 7 lapisan
-ada 7 senarai keajaiban semulajadi

Gua nk cakap sama lu, bnyk seh keistimewaan no 7 dr nombor2 laen, klik sini klu nak tau.
eksponen perdana Mersenne keempaah perdana Newman-Shalah perdana Woodall pertama.

Kardinal7
tujuh
Ordinal7
ketujuh
Sistem angkaseptenary
Pemfaktorannombor perdana
Pembahagi1, 7
Angka RomanVII
Angka Roman (Unikod)Ⅶ, ⅶ
Angka China
Imbuhan awalhepta-/hept-
Perduaan111
Perlapanan7
Perduabelasan7
Perenambelasan7
Bahasa ArabV (سبعة)
Bahasa Hebrewז (Zayin)
Dalam quaternary, 7 ialah nombor perdana terkecil dengan jumlah komposit digit.





Tahukah anda?
senarai terbaru 7 bnd ajaib dunia diperbaharui pada 7/7/2007.

dalam bahasa inggeris, 7 disebut seven
dalam bahasa jawa, 7 disebut pitu
dalam bahasa arab, 7 disebut sab'a
dalam bahasa melayu 7 disebut tujuh. haha..


Nota Kaki : banyak sebenarnya kejaiban yg Allah kurniakan. cuma tinggal kita nk kaji ke x..
walau pape pon, aku memang berbangga dgn no.7.. anda cam ne plak? apa no kegemaran anda?
jom kira sama2.
satu..dua..tiga..empat..lima..enam..tujuh......
Horayyyyy!!



konsert lagi.. haha..

Tarikh : 7/8/2010
Tempat : PKK [Pusat Konvensyen KUIS]

[masuk berbayar k]

NotaKaki : lame betul x nampak Mawi.. mendiamkan diri atau terdiam? ayoo~


esok pembentangan subjek Hadis ahkam.. perh... group aku yg first. kabut2.. satu, satu masalah timbul disaat2 akhir.. hahahaha....
Angkara kumbang laut yg terbang bertebaran. huahua..
setelah semua setel, (nota2, hand out, slide show)
tetiba muncul masalah yg Maha rumit..... aku kene terjemah perkataan2 arab ke bahasa ibundaku.
lalu tgn ku laju menaip "google translate"
tapi...........
apa yg aku dpt ialah Terjemahan yg kabut lagi mengkabutkan..
sape paham tolong bg tau...
dah pecah otak ni..

في حديث النواس بن سمعان : أن حدود الله يراد بها تارة جنس العقوبة وإن لم تكن مقدرة. فقوله رسول الله: لا يضرب فوق عشرة أسواط إلا في حد من حدود الله يريد به الجناية التي هي حق الله
قال الإمام الشافعي
حدث الربيع قال: أخبرنا الشافعي قال: أخبرنا مالك عن يحيى ابن سعيد عن النعمان بن مرة أن رسول الله قال: ما تقولون في الشرب والسارق والزاني؟ ((وذلك قبل أن تنزل الحدود)) فقولوا: الله ورسوله أعلم. فقال رسول الله: هن فواحش وفيهن عقوبات. وأسوأ السرقة الذي يسرق صلاته ثم ساق الحديث.
فكان هذا أول العقوبة للزانيين في الدنيا ثم نسخ هذا عن الزناة كلهم الحر والعبد والبكر والثيب. فحد الله البكرين الحرين المسلمين فقال: ((الزنية والزاني فاجلدوا كل واحد منهما مائة جلدة))
قال الإمام الشافعي (الحد حق من حقوق الله تعالى )
الحد حدان: حد الله تبارك وتعالى، لما أراد من تنكيل من غشيه عنه وما أراد من تطهيرة به أو غير ذلك مما هو أعلم به. وليس للآدميين في هذا حق (( وهو ما يعبر عنه الفقهاء بقولهم حق العبد )).
قال البعض منهم الحنيفة: لم يسقط الحد بعفوه لأن المغلب في حد القذف عندهم حق الله وما فيه ن حق العبد فهو في حكم التبع.
وقال البعض منهم ابو يوسف والشافعي: يسقط الحد بعفوه لأن المغلب في الحد المذكور حق العبد
أما في القتل والجراح فرضى العبد معتبر، وإسقاطه نافذ، وذلك لأن حقه فيه القتل والجراح فرضى العبد معتبر، وإسقاطه نافذ، وذلك لأن حقه فيه غالب ويتمثل حق الله في هذا الأمر في أنه لو عفا ولي الدم عن الجاني فلا يسقط حق السلطة العامة فيعزر بالجلد مائة جلدة والسجن عاما.
وعلى القاتل عمدا البالغ إذا لم يقتل لعفو، جلد مائة وحبس سنة. واختلف في المقدم منهما فقيل الجلد وقيل الحبس، ولم يشطروها بالرق لأنها عقوبة والرق والحر فيها سواء. والجرح عمدا يؤدب وإن اقتص منه أو أخذت منه الدية في المتالف


Terjemahan

Dalam sebuah wawancara dengan pendulum Ben Simon: bahawa batas-batas hukuman yang dimaksudkan Allah, walaupun kadang-kadang seks tidak dijangka. Kata-kata Rasulullah: Jangan pukul lebih dari sepuluh pukulan hanya dalam batas-batas Allah menginginkan sesuatu kejahatan yang tepat bagi Allah
Acara Spring berkata: Beritahu kami Syafi'i berkata: Beritahu kami tentang pemilik bin Yahya bin Said dari masa Naman bahawa Rasulullah berkata: "Apa yang anda katakan tentang minum dan pencuri dan pezina? ((Dan sebelum itu sempadan bawah)), berkata: Allah dan Rasul Nya lebih mengetahui. Rasulullah: mereka melakukan tindakan tidak bermoral dan perbuatan adalah hukuman. Pencurian terburuk yang mencuri dan doa maka cara moden.
Ini adalah hukuman pertama untuk orang berzinah di dunia ini, lalu copy ini untuk semua orang berzinah, hamba dan tidak perawan dan Thiebaud. Allah, menyekat Bakrin Aharin Muslim, dia berkata: ((Alzenip dan pezina Beri masing-masing dari mereka seratus cambukan))

Imam al-Syafi'i (pengurangan hak Allah)
Haddan limit: Batasan Allah, Yang Mahakuasa, karena ia ingin dari penganiayaan dari trans dan ia ingin membersihkan atau hal-hal lain yang saya kenal dia. Dan bukan untuk manusia dalam hak ini ((yang dinyatakan ulama mengatakan orang yang tepat)).
Beberapa kata minoriti asing yang berada: aku tidak jatuh pengurangan memaafkan kerana Amolb pada akhirnya mereka mempunyai hak untuk fitnah Allah dan di mana n adalah orang yang tepat dalam tata kelola tembakau.
Beberapa dari mereka, "kata Abu Yusuf dan al: Down mengurangkan Amolb memaafkan kerana dalam menyekat hak seseorang
Pembunuhan dan ahli bedah pendapat orang hipotetis, dan drop yang berlaku, kerana kanannya adalah pembunuhan dan ahli bedah pendapat orang hipotetis, dan drop yang berlaku, kerana hak untuk pemenang dan adalah hak Allah di dalam bahawa jika diampuni si penebus darah untuk pelaku tidak jatuh di sebelah kanan kuasa awam perlu dihukum Kulit bulu seratus tahun penjara.
Dan pembunuh jika tidak sengaja membunuh sebuah pengampunan, seratus bulu dan penjara satu tahun. Laporan berbeza dalam kulit mereka dan diberitahu tahanan, tidak Ictroha Perhambaan sebagai hukuman, perhambaan dan freewheeling baik. Dan melukai dengan maksud dan yang Reprise disiplin dia atau orang tuanya membawanya dalam Harmonize

NotaKaki : bengkak otak aku pikir bnd nih..huh.. takut plak dilebel ajaran baru. haha


Silat at Extival..





Gambar masa ujian Bengkung..






Gambar mase latihan asas pisau kat kem Idaman.....




salam n selamat sejahtera.. semoga tuhan menurunkan kesejahteraan kepada anda semua.. amin..amin..amin..

ok, kali ni aku nak bg tau korang 1 mainan nombor. bnd ni pon kawan aku yg bg kat email aku. mase 1st time cube, perh...tahap xcited aku melampau2 (sila baca dgn nada teruja)..

tapi aku x tau ar cam ne riaksi korang. mungkin ade yg dah tau. hahaha.. what ever la.
ok, ni aku nak tunjukkan permainannyer..

alatan yg diperlukan hnya kalkulator, daya ingatan yg baik n kejujuran dlm mnekan no. jgn tipu2 k, Tuhan Marah..

MAINAN PERTAMA :

• Ia cuma mengambil masa lebih kurang 30 saat.
• Ikut arahan pada setiap muka surat.
• Jangan pergi ke slide terakhir sebelum anda siapkan kesemua kiraan.
• Bersedia dengan mesin kira anda!!

1. Mula-mula, tetapkan dalam seminggu berapa kali anda ingin makan malam di restoran.

2. Darabkan dengan 2

3. Tambah 5

4. Darabkan dengan 50 .

5. Jika tarikh lahir anda tahun ini sudah lepas tambah 1758 sebaliknya tambah 1757 jika ianya belum lepas.

6. Kiraan terakhir:

Tolak tahun anda dilahirkan.
(contoh.: 1941, 1973, dsb.).

7. Jumlah anda sekarang dalam tiga digit nombor.

Digit pertama dari 3 digit tersebut menunjukkan :

8. Adalah jumlah nombor yang anda ingin makan malam di restoran dalam seminggu.

9. Sekarang yang paling cool!!!

2 digit terakhir memberitahu anda umur anda pd tahun 2008..
(korang pikir2 ler mase tahun 2008 umur korang bape tahun)


ok, ni yang seterusnya..



MAINAN KEDUA :

Ambil handphone anda sekarang,dan cuba langkah2 yg aku sebutkan di bawah
ini.

* Masukkan tiga nombor pertama handphone anda itu (bukannya 012, 016, 014, 017, 018, 013, atau 019) ke kalkulator..

* Darab dgn 80

* Tambah 1

* Darab dengan 250

* Campurkan empat nombor terakhir telefon anda

* Sekali lagi campurkan empat nombor terakhir tadi

* Tolak 250

* Bahagi dengan 2

Cuba tengok kalkulator,betul tak yg tertera itu adalah nombor handphone
anda?Kalau tak percaya,cuba sekali lagi..


ha, cam ne? dapat x? huahua.. ok tu je la mainan nombor yg aku nak share ngan korang. klu de sape2 yg ade mainan spesis cam ni, kongsi2 la yer.. sharing is caring. haha

NotaKaki : aku paling suke subjek add math. hahaha.. Love u Miss Rosni as my add math's teacher.


perh..panas sial ati aku dengar 1 komen dr wordpress aku.. memang menusuk kalbu dan sanubari. pesanan aku kpd makhluk yg bagi komen :

1. klu aku nak story psl diri aku ker, hidup aku ker, pengalaman aku ker, aku peduli per.. aku x nah suruh pon ko bukak blog aku. aku x nah pkse pon ko bg komen or bace ap yg aku nak komen. x yah nak bajet sgt.

2. ayat ko tu biar elok sikit. mcm gampang.. aku x nah kacau privasi ko, so, x yah nak hina2 blog aku.

3. yg ko sebok2 ckp wordpress aku buruk la..usang la..pehal? dah mmg aku x update citer dlm tu. klu aku nak merepek ker, mencarut ker, tu aku punyer hal. ko x yah nak sebok2. paham.

4. jage kehidupan ko dulu. sblum nak sebok2 hal org..



NotaKaki : sengal..ntah pape


Social Share!

Get Social Share 2.0!